Лепкий Богдан - Богдан Лепкий. Поезії (1990)
Українська література / Лепкий Богдан / Збірки та книжки / Богдан Лепкий. Поезії (1990)
В базі 4533 віршів 567 авторів.

Богдан Лепкий. Поезії (1990)

PDFДрукe-mail

Головна статті
Богдан Лепкий. Поезії (1990)
До пісні — Над рікою
В Розтоках — Осінь
Із записної книжки
Весною
Стара пісня — На позиченій скрипці
З-над моря — Intermezzo
На Маргінесах — Село
Під вечір — Для ідеї — Шевченко
Велетам — Поезії 1914—1920 років — Буря
Ноктюрн — На чужині — Ти знов ідеш до мене — Сльота
Поезії 20—40 років
Всі сторінки

Основою цього видання послужила книга: Богдан Лепкий. Писання. Т. І. Вірші. — Київ — Ляйпціг, 1922. У ній зібрані поетичні твори, написані протягом двадцяти п’яти років літературної творчості письменника. До «Писань» увійшли поезії із збірок «Стрічки» (1901), «Листки падуть» (1902), «Осінь» (1902), «На чужині» (1904), «Над рікою», «З глибин душі» (1905), «Поезіє, розрадо одинока» (1908), «З-над моря» (1913), «Вибір віршів» (1921). Окремі твори і навіть цикли переходили із збірки у збірку, тому впорядковувати це видання за збірками неможливо. Як зазначав автор у післямові до «Писань», він розташовував вірші не за хронологічним принципом, а за циклами, які об’єднують основні мотиви. Виходячи з цієї авторської засади, в деяких випадках до циклу, вміщеного в «Писаннях», упорядник «підключив» твори, написані пізніше й опубліковані в періодиці.

Б. Лепкий постійно прагнув до систематизації своїх поетичних творів. Вперше він здійснив таку систематизацію, укладаючи книгу «З глибин душі», в якій вірші з попередніх збірок об’єднані в цикли («в’язанки») за мотивами. Цей принцип він зберіг в основному в «Писаннях», доповнивши книгу новими циклами — «Іпіегтегго», «На маргінесах», «1914—1920», а попередні цикли — новими творами. Книгу «Писання. Т. 1» можна вважати виявом останньої волі автора і щодо тексту. Хоч він і застерігав, що не хоче перешліфовувати своїх віршів і воліє залишити їх такими, якими вийшли з-під його пера, все ж у багатьох випадках змінював не тільки правопис (замість «глубин» пише «глибин», замість «кож-дий» — «кожний», замість «отеє» — «це» тощо), а й шліфує стиль. Збережене також датування, де воно зазначене автором. Оскільки в назвах окремих творів та циклів трапляються розбіжності, подаємо назви за книгою «Писання. Т. І».

З творів, які не ввійшли до «Писань», вміщуємо такі: «Ні! Я не лізу на котурни», «Перший бал», цикл «Стара пісня», збірку «Для ідеї» та цикл «Миколі Лисенкові».

Після виходу «Писань» окремим виданням з’явилася тільки одна поетична збірка Б. Лепкого — «Сльота», яка вийшла у Львові в 1926 р. Вміщуємо її, а також низку творів, які публікувалися в газетах, журналах та збірниках 20—30-х років.

Завдання упорядника ускладнювалося тим, що він не мав у своєму розпорядженні архіву письменника (він знаходиться, очевидно, в Кракові, де Б. Лепкий прожив більшу частину свого творчого життя), а також тим, що частина видань, де публікувалися його твори, важкодоступна.

У цих примітках максимально використано «Пояснення» самого автора до книги «Писання. Т. І», (с. 383—397), які розкривають творчу історію, джерела багатьох окремих творів та циклів і можуть викликати інтерес читачів. Тексти творів подаємо за сучасним правописом із максимальним збереженням особливостей мови автора.



Виправляч

Якщо ви помітили будь-яку помилку, будь ласка, виділіть текст, натисніть Alt+Enter і відправте нам повідомлення.